Bizden Haberler

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu


Çocuklarda konuşma bozukluğu erken yaşta fark edilmeyen, edildiği halde tedavisi ihmal edilen konuşma bozuklukları, birçok yönüyle çocuğun yaşamını olumsuz etkiliyor. En geç 3 yaşına kadar konuşma gelişimini tamamlaması gereken çocuklarda farklı gerekçelerle ortaya çıkan konuşma bozuklukları zamanla konuşma kaygısı, sosyal fobi ve okul fobisine dönüşebiliyor. Gelişimin tam ve zamanında olabilmesi için çocuğun önce işitmesi, yeterince sözlü konuşma duyması ve söz üretebilmesi gerekir. Kişinin söz üretebilmesi için de sesleri doğru algılaması ve konuşma organlarını düzgün kullanabilmesini şarttır. Bazen konuşma bozukluğunun altında farklı nedenler yatabilir.

Sebepleri nelerdir ?

Dil ve konuşma bozukluklarının çeşitli nedenleri vardır. Konuşmayı sağlayan kas ve kemik yapılarındaki değişiklikler, yarık damak, diş problemleri, beyin ya da sinirlerde meydana gelen problemler, işitme kaybı, serebral palsi, parkinson, als gibi nörolojik bozukluklar, beyin hasarı ve mental retardasyon (zeka geriliği), otizm, asperger, down sendromu, apert sendromu, velokardiyofasiyal sendrom gibi genetik sendromlar, dil ve konuşma problemlerinin nedenleri arasında sayılabilir.

Gecikmiş konuşma nedir?

Kişinin kendisinden beklenen yaşta uygun dili kullanamamasıdır. Konuşma gelişimi 2, 5 yaşında tamamlanmış olmalıdır. Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Ciddi bir sorundan kaynaklanıyor olabilir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmelidir. Bir konuşma gecikmesi söz konusu olabilir. Gecikmiş konuşma bozukluğu; aile içerisindeki iletişimin yetersizliği, konuşma organlarındaki kusurdan, çoğunlukla otizm, asperger gibi rahatsızlıklara bağlı ortaya çıkmaktadır.

.

Whatsapp Destek

Duyu Bütünleme

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?